Zekerheden bestaan niet. Maar het publiek debat laat de ‘zekerweters’ uitgebreid aan het woord.

Als de wereld vergeven is van de ‘zekerweters’ weet ik zeker dat we in een illusie beland zijn. En die tijd is sinds een jaar aangebroken. Minister de Jonge zegt dat de injecties ‘veilig zijn’ en Ab Ostherhaus (die al eens eerder goed fout zat m.b.t. de Mexicaanse griep) stelt dat er geen vuiltje aan de lucht is. En ongeacht de input van de niet-zekerweters en feiten die in andere richtingen lijken te wijzen blijft het adagium ‘vaccineren is de enige uitweg’.

Mijn grondhouding in dit leven is dat hoe feller een persoonlijkheid blinkt des te alerter ik moet zijn op de schaduwzijde. En die grondhouding is ingegeven door een inzicht dat ik tijdens het eerste jaar van mijn studie in de technische natuurkunde kreeg. Een professor in de klassieke mechanica vroeg me wat ik van de studie vond. Mijn antwoord was’ ; hoe meer ik leer des te meer ik besef dat we niets weten’. Het antwoord van wijlen dr. Caspers was; ‘ Houd dat vast jongeman, dat gevoel zal alleen maar sterker worden’.

Iedere wetenschapper wordt gedreven door verwondering. Het willen begrijpen van complexe zaken is een uitdaging. Modellen worden gemaakt, onderzoeken gedaan, en bijstelling van hypotheses volgen uit de experimentele resultaten. En als we menen iets zeker te weten ontdekken we in de praktijk dat er grenzen bestaan aan de geldigheid van ons weten.

Welnu, we zijn beland in een periode dat onderzoekers die in het publiek debat het woord krijgen volstrekt zeker zijn van hun zaak. En dat delen ze graag met u. Wie hen op hun woord gelooft zal bij zichzelf te rade moeten gaan. Hoe kan het dat deze publieke figuren injecties aanraden waarvan het reguliere onderzoek pas over twee jaar wordt afgerond. Zijn deze wetenschappers opeens orakels geworden die nu al in hun glazen bol de toekomst met zekerheid kunnen zien?

Gelooft u in sprookjes? Dan zit u goed als u naar de huidige talkshows kijkt en deze mensen aanhoort. Slaap zacht.Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s